Природа художності в елітарній поезії Віри Вовк з точки зору рецептивної естетики (до 95-річчя з дня народження письменниці)

  • Віталій Мацько Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія
Ключові слова: верлібр, художність, стиль, ірраціональна концепція, поетичність, синтез

Анотація

У статті розкрито специфіку творення форми верлібру сучасною українською письменницею Вірою Вовк. Проілюстровано на конкретних прикладах поетологічні парадигми у її збірках «Розарій для Христа», «Розарій для Богородиці», «Розарій для Святого Духа». Доведено, що природа художності в елітарній поезії увиразнена динамікою змісту і форми, ідейним змістом вправністю написання верлібру, який має ознаки релігійного, етнонаціонального духу, відтворення художніми засобами естетичного почуття, краси рідного слова, гуманістичних і духовних цінностей, звичаїв і традицій українського народу. Художній світ тріади збірок позначений смисловими відтінками, ірраціональними картинами-візіями, глибиною бачення духовної досконалості людини. З’ясовано, що в поезії Віри Вовк прочитується «зрощення» поліструктурної та змістової природи: авторка майстерно продемонструвала оголений нерв доби в ракурсі сакрального, культурологічного та філософсько-естетичного змісту, збагативши галузь філології сучасного віршознавства, зокрема в частині осмислення внутрішньої будови верлібру.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Віталій Мацько, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія

доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови і літератури

Посилання

Антофійчук В. Новий Завіт і українська література: теоретичні аспекти. Romanoslavica / Red. C. Geambaşu. Bucureşti: Editura Universităţii din Bucureşti, 2009. Vol. XLIV: Literatură. P. 45–54.

Вовк Віра. Розарій для Христа. Ріо-де-Жанейро, 2020. 58 с.

Вовк Віра. Розарій для Богородиці. Ріо-де-Жанейро, 2020. 58 с.

Вовк Віра. Розарій для Святого Духа. Ріо-де-Жанейро, 2020. 56 с.

Григорчук Ю. Повернення у слові: віднайдені в архіві Р. Братуня Автографи Віри Вовк. Слово і час №5. 2020. С. 120-125.

Мацько В. Епістолярний материк. Том 1. Хмельницький: Видавець ФОП Цюпак А.А., 2018. 448 с.

Новалис (Фридрих фон Гардэнберг). Фрагменты. URL: http://philologos.narod.ru/texts/novalis.htm (дата звернення: 12.09.2020)

Якубський Б. Наука віршування. Київ: Слово, 1922. 124 с.

Опубліковано
2020-11-04
Розділ
Літературознавство