Pedagogical Conditions of Practical Training of Future Technician-Technologist in the Specialty «Production of Bread, Confectionery, Pasta and Food Concentrates»

Keywords: pedagogical conditions, future technologists, pedagogical modeling, author’s methodology, evaluation criteria and indicators, methodological support

Abstract

The article provides a methodological substantiation of the practical training pedagogical conditions of the future technicians in the specialty «Production of bread, confectionery, pasta and food concentrates» in the food industry colleges, contribute to the formation of practical skills and professionally important qualities and constitute the practical basis of their professional competence. Pedagogical conditions are defined as a set of favorable system pedagogical circumstances in colleges, which are consciously created by teachers for targeted practical training of the future technicians-technologists.

It is noted that these conditions should contain the following aspects of their practical training.

Methodological: the main leading ideas and practical training principles, on the basis of which their practical preparation takes place. This is a competence for the unison, contextual and subject-activity approaches.

Theoretical: goal, aims, principles, content and the result of their practical preparation for the future professional activity, in particular.

Methodical: the main methods, technologies, tools and the authors method of practical training of technicians-technologists in the specialty «Production of bread, confectionery, pasta and food concentrates.»

Practical: the availability of modern material and technical base of practical training that meets the food production requirements and the specifics of the future professional activity of graduates.

Reasonable pedagogical conditions create optimal conditions for the training of the future technicians-technologists in the specialty «Production of bread, confectionery, pasta and food concentrates.» These conditions are:

1) pedagogical modeling of their practical training in colleges;

2) presence of a modern integrated phased author's methodology for their practical training;

3) providing self-management of students in the practical training processf;

4) objective criteria usage for assessing the levels of their practical readiness.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Liliia Tkach, Kamianets-Podilskyi College of Food Industry National University of food technologies

lecturer

References

Бажан, С. П. (2014). Проблеми практичної підготовки молодших спеціалістів технічних спеціальностей у вищих навчальних закладах І–ІІ рівнів акредитації. Вісник післядипломної освіти, 12, 7–16. / Bazhan, S. P. (2014). Problemy praktychnoi pidhotovky molodshykh spetsialistiv tekhnichnykh spetsialnostei u vyshchykh navchalnykh zakladakh I–II rivniv akredytatsii [Problems of Practical Training of Junior Specialists of Technical Specialties at Higher Educational Institutions of I–II Levels of Accreditation]. Visnyk pisliadyplomnoi osvity, 12, 7–16 [in Ukrainian].

Бабалова, Р. В. (1984). Некоторые проблемы практического обучения в вузах. Современная высшая школа, 4, 99–102. / Babalova, R. V. (1984). Nekotorye problemy prakticheskogo obucheniya v vuzax [Some Problems of Practical Teaching at Universities]. Sovremennaya vysshaya shkola, 4, 99–102 [in Russian].

Бендера, І. М. (2003). Організація навчального процесу на принципах наскрізності при підготовці інженерів-педагогів в галузі механізації для аграрних закладів професійної освіти. Проблеми інженерно-педагогічної освіти. (Вип. 5, с. 299–307). Харків: УІПА. / Bendera, I. M. (2003). Orhanizatsiia navchalnoho protsesu na pryntsypakh naskriznosti pry pidhotovtsi inzheneriv-pedahohiv v haluzi mekhanizatsii dlia ahrarnykh zakladiv profesiinoi osvity [Organization of the Educational Process on the Principles of Transparency in the Training of Engineers-Teachers in the Field of Mechanization for Agricultural Institutions of Vocational Education]. Problemy inzhenerno-pedahohichnoi osvity. (Vol. 5, pp. 299–307). Kharkiv: UIPA [in Ukrainian].

Богомолов, О. В. (2003). Практична підготовка фахівців факультету «Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції». Харків. / Bohomolov, O. V. (2003). Praktychna pidhotovka fakhivtsiv fakultetu «Pererobka ta zberihannia silskohospodarskoi produktsii» [Practical Training of Specialists of the Faculty «Processing and Storage of Agricultural Products»]. Kharkiv [in Ukrainian].

Бойко, М. Ф., Мазоренко, Д. І., Тіщенко, Л. М. (2003). Концептуальні аспекти підвищення ефективності практичної підготовки фахівців. Харків. / Boiko, M. F., Mazorenko, D. I., Tishchenko, L. M. (2003). Kontseptualni aspekty pidvyshchennia efektyvnosti praktychnoi pidhotovky fakhivtsiv [Conceptual Aspects of Improving the Efficiency of Practical Training of Specialists]. Kharkiv [in Ukrainian].

Борисов, В. И. (1990). Новый вид практического обучения. Среднее специальное образование, 2, 14–17. / Borisov, V. I. (1990). Novyj vid prakticheskogo obucheniya [New Type of Practical Teaching]. Srednee special'noe obrazovanie, 2, 14–17.

Дуганець, В. І. (2014). Виробниче навчання фахівців аграрно-інженерного профілю. Кам’янець-Подільський: Сисин Я. І. / Duhanets, V. I. (2014). Vyrobnyche navchannia fakhivtsiv ahrarno-inzhenernoho profiliu [Industrial Teaching of Specialists of Agrarian and Engineering Profile]. Kamianets-Podilskyi: Sysyn Ya. I. [in Ukrainian].

Каричковський, В. Д. (2018). Теорія і практика професійної підготовки майбутніх менеджерів в університетах аграрного профілю: порівняльний аналіз. (Автореф. дис. д-ра пед. наук). Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. Київ. / Karychkovskyi, V. D. (2018). Teoriia i praktyka profesiinoi pidhotovky maibutnikh menedzheriv v universytetakh ahrarnoho profiliu: porivnialnyi analiz [Theory and Practice of Professional Training of the Future Managers in Agricultural Universities: Comparative Analysis]. Extended abstract of Doctor’s thesis. Nats. ped. un-t im. M. P. Drahomanova. Kyiv [in Ukrainian].

Мазнєв, Г. Є. (2003). Організація наскрізної практичної підготовки фахівців з менеджменту. Харків. / Mazniev, H. Ye. (2003). Orhanizatsiia naskriznoi praktychnoi pidhotovky fakhivtsiv z menedzhmentu [Organization of Transparent Practical Preparation of Management Specialists]. Kharkiv [in Ukrainian].

Пастухов, В. І. (2003). Наскрізна програма практичної підготовки фахівців з спеціальності «Механізація сільського гсподарства» на механіко-технологічному факультеті ХДТУСГ. Харків. / Pastukhov, V. I. (2003). Naskrizna prohrama praktychnoi pidhotovky fakhivtsiv z spetsialnosti «Mekhanizatsiia silskoho hspodarstva» na mekhaniko-tekhnolohichnomu fakulteti KhDTUSH [Transparent Program of Practical Preparation in the Specialty «Mechanization of Agriculture» of Mechanics and Technology Faculty KHDUSH]. Kharkiv [in Ukrainian].

Строкаль, В. П. (2012). Методика організації навчальних практик у майбутніх екологів. Н. М. Рідей (Ред.). [Монографія]. Херсон. / Strokal, V. P. (2012). Metodyka orhanizatsii navchalnykh praktyk u maibutnikh ekolohiv [The Methodology of Organization of Practical Teaching of the Future Ecologists]. N. M. Ridei (Red.). [Monograph]. Kherson [in Ukrainian].

Попова, Т. М., Скуріхіна, Л. А., Марченко, О.Д. (2010). Виробнича практика студентів товарознавчого факультету: проблеми та шляхи їх усунення, Модернізація вищої освіти та проблеми управління якістю підготовки фахівців. Теоретико-методологічні та практичні проблеми підготовки фахівців за ступеневою системою освіти. Матеріали VIII Всеукр. наук.-метод. конф. (с. 229–230). Харків: ХДУХТ. / Popova, T. M., Skurikhina, L. A., Marchenko, O. D. (2010). Vyrobnycha praktyka studentiv tovaroznavchoho fakultetu: problemy ta shliakhy yikh usunennia [Industrial Practice of Students of the Faculty of Commodity Research: Problems and Ways of Their Elimination]. Modernizatsiia vyshchoi osvity ta problemy upravlinnia yakistiu pidhotovky fakhivtsiv. Teoretyko-metodolohichni ta praktychni problemy pidhotovky fakhivtsiv za stupenevoiu systemoiu osvity. Materialy VIII Vseukr. nauk.-metod. konf. (pp. 229–230). Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].

Петренко, Н. В. (2010). Методичні аспекти організації практичної підготовки майбутніх фахівціву галузі туризму, Модернізація вищої освіти та проблеми управління якістю підготовки фахівців. Теоретико-методологічні та практичні проблеми підготовки фахівців за ступеневою системою освіти. Матеріали VIII Всеукр. наук.-метод. конф. (с. 103–104). Харків: ХДУХТ. / Petrenko, N. V. (2010). Metodychni aspekty orhanizatsii praktychnoi pidhotovky maibutnikh fakhivtsivu haluzi turyzmu [Methodological Aspects of the Organization of Practical Preparation of the Future Specialists in the Field of Tourism]. Modernizatsiia vyshchoi osvity ta problemy upravlinnia yakistiu pidhotovky fakhivtsiv. Teoretyko-metodolohichni ta praktychni problemy pidhotovky fakhivtsiv za stupenevoiu systemoiu osvity. Materialy VIII Vseukr. nauk.-metod. konf. (pp. 103–104). Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].

Кащена, Н. Б., Цуканова, О. В., (2010). Організаційно-методичне забезпечення практичної підготовки студентів, Модернізація вищої освіти та проблеми управління якістю підготовки фахівців. Теоретико-методологічні та практичні проблеми підготовки фахівців за ступеневою системою освіти. Матеріали VIII Всеукр. наук.-метод. конф. (с. 104–111). Харків: ХДУХТ. / Kashchena, N. B., Tsukanova, O. V., (2010). Orhanizatsiino-metodychne zabezpechennia praktychnoi pidhotovky studentiv [Organizational and Methodological Support of Practical Preparation of Students]. Modernizatsiia vyshchoi osvity ta problemy upravlinnia yakistiu pidhotovky fakhivtsiv. Teoretyko-metodolohichni ta praktychni problemy pidhotovky fakhivtsiv za stupenevoiu systemoiu osvity. Materialy VIII Vseukr. nauk.-metod. konf. (pp. 104–111). Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].

Колосок, І. О. (2004). Методика практичної підготовки майбутніх агрономів з механізації сільськогосподарського виробництва в умовах вищого навчального закладу. (Автореф. дис. канд. пед. наук). Нац. аграр. ун-т. Київ. / Kolosok, I. O. (2004). Metodyka praktychnoi pidhotovky maibutnikh ahronomiv z mekhanizatsii silskohospodarskoho vyrobnytstva v umovakh vyshchoho navchalnoho zakladu [Methodology of Practical Preparation of the Future Agronomists on the Mechanization of Agricultural Production in Conditions of Higher Educational Institution]. Extended abstract of Candidate’s thesis. Nats. ahrar. un-t. Kyiv [in Ukrainian].

Лузан, П. Г., Рябець, В. І. (1997). Навчальна ділова гра «Жнива». Київ: Вид-во Національного аграрного університету. / Luzan, P. H., Riabets, V. I. (1997). Navchalna dilova hra «Zhnyva» [Educational business game «Harvest»]. Kyiv: Vyd-vo Natsionalnoho ahrarnoho universytetu [in Ukrainian].

Штангей, С. В. (2012). Професійна підготовка майбутніх агрономів на засадах компетнтнісного підходу. (Автореф. дис. канд. пед. наук). НУБіП України. Київ. / Shtanhei, S. V. (2012). Profesiina pidhotovka maibutnikh ahronomiv na zasadakh kompetntnisnoho pidkhodu [Professional Training of the Future Agronomists on the Basis of Competence Approach]. Extended abstract of Candidate’s thesis. NUBiP Ukrainy. Kyiv [in Ukrainian].

Паламар, И. И. (1990). Научно-методичекие основы совершенствования подготовки студентов по управлению машинами в высшей школе. (Дис. канд. пед. наук). Киев. / Palamar, I. I. (1990). Nauchno-metodichekie osnovy sovershenstvovaniya podgotovki studentov po upravleniyu mashinami v vysshej shkole [Scientific and Methodological Bases of Perfection of Students’ Training for Machine Control at High School]. Candidate’s thesis. Kyiv [in Russian].

Крайнюк, Л. М., Крутовий Ж. А., Касілова Л. О. (2009). Проблеми комплексної оцінки якості кулінарної продукції. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв рест. господарства і торгівлі, 1, 319–323 / Krainiuk, L. M., Krutovyi Zh. A., Kasilova L. O. (2009). Problemy kompleksnoi otsinky yakosti kulinarnoi produktsii [Problems of Complex Assessment of the Quality of Culinary Products]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv rest. hospodarstva i torhivli, 1, 319–323 [in Ukrainian].

Лазарєва, Т. А. (2015). Теоретичні і методичні засади підготовки майбутніх інженерів-технологів харчової галузі до творчої професійної діяльності. (Автореф. дис. д-ра пед. наук). Нац. акад. пед. наук України, Ін-т проф.-техн. освіти. Київ. / Lazarieva, T. A. (2015). Teoretychni i metodychni zasady pidhotovky maibutnikh inzheneriv-tekhnolohiv kharchovoi haluzi do tvorchoi profesiinoi diialnosti [Theoretical and Methodological Bases of Training the Future Engineers-Technologists of Food Industry to Creative Professional Activity]. Extended abstract of Doctor’s thesis. Nats. akad. ped. nauk Ukrainy, In-t prof.-tekhn. osvity. Kyiv [in Ukrainian].

Лобур, М. С. (2006). Формування професійно значущих якостей майбутніх молодших спеціалістів сфери харчування. (Дис. канд. пед. наук). Центральний ін-т післядипломної педагогічної освіти АПН України. Київ. / Lobur, M. S. (2006). Formuvannia profesiino znachushchykh yakostei maibutnikh molodshykh spetsialistiv sfery kharchuvannia [Formation of Professionally Significant Qualities of the Future Junior Specialists in the Field of Nutrition]. Candidate’s thesis. Tsentralnyi in-t pisliadyplomnoi pedahohichnoi osvity APN Ukrainy. Kyiv [in Ukrainian].

Мельник, О. Ф. (2015). Міжпредметні зв’язки як засіб реалізації принципу фундаменталізації в процесі формування професійної компетентності техніків-технологів виробництва харчової продукції. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології, 8 (52), 153–164. / Melnyk, O. F. (2015). Mizhpredmetni zviazky yak zasib realizatsii pryntsypu fundamentalizatsii v protsesi formuvannia profesiinoi kompetentnosti tekhnikiv-tekhnolohiv vyrobnytstva kharchovoi produktsii [Intersubject Communications as a Means of Implementation of the Principle of Fundamentalization in the Process of Forming Professional Competence of Technicians-Technologists of Food Production]. Pedahohichni nauky: teoriia, istoriia, innovatsiini tekhnolohii, 8 (52), 153–164 [in Ukrainian].

Потапов, В. О. (2008). Моделювання технологічних процесів харчових виробництв. Харків: ХДУХТ. / Potapov, V. O. (2008). Modeliuvannia tekhnolohichnykh protsesiv kharchovykh vyrobnytstv [Modeling of Technological Processes of Food Production]. Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].

Сичевська, Н. С. (2012). Формування фахової компетентності майбутніх техніків-технологів у процесі вивчення професійно орієнтованих дисциплін. (Автореф. дис. канд. пед. наук). Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова. Київ. / Sychevska, N. S. (2012). Formuvannia fakhovoi kompetentnosti maibutnikh tekhnikiv-tekhnolohiv u protsesi vyvchennia profesiino oriientovanykh dystsyplin [Formation of Professional Competence of the Future Technicians-Technologists in the Process of Studying Professionally Oriented Disciplines]. Extended abstract of Candidate’s thesis. Nats. ped. un-t im. M. P. Drahomanova. Kyiv [in Ukrainian].

Янчева, Л. М., Крайнюк, Л. М., Пивоваров П. П. (2010). Інноваційні підходи до формування фахівця нового покоління з напряму підготовки «Харчової технології та інженерія», Модернізація вищої освіти та проблеми управління якістю підготовки фахівців. Теоретико-методологічні та практичні проблеми підготовки фахівців за ступеневою системою освіти. Матеріали VIII Всеукр. наук.-метод. конф. (с. 9–13). Харків: ХДУХТ. / Iancheva, L. M., Krainiuk, L. M., Pyvovarov P. P. (2010). Innovatsiini pidkhody do formuvannia fakhivtsia novoho pokolinnia z napriamu pidhotovky «Kharchovoi tekhnolohii ta inzheneriia» [Innovative Approaches to the Formation of a New Generation of Specialists in the Field of Training «Food Technology and Engineering»]. Modernizatsiia vyshchoi osvity ta problemy upravlinnia yakistiu pidhotovky fakhivtsiv. Teoretyko-metodolohichni ta praktychni problemy pidhotovky fakhivtsiv za stupenevoiu systemoiu osvity. Materialy VIII Vseukr. nauk.-metod. konf. (pp. 9–13). Kharkiv: KhDUKhT [in Ukrainian].

Туриця, О. О. (2013). Професійна спрямованість навчання як педагогічна умова формування професійної компетентності майбутніх фахівців харчового профілю. Вісник Львівського університету, 29, 48–60. / Turytsia, O. O. (2013). Profesiina spriamovanist navchannia yak pedahohichna umova formuvannia profesiinoi kompetentnosti maibutnikh fakhivtsiv kharchovoho profiliu [Professional Orientation of Studying as a Pedagogical Condition of Formation of Professional Competence of the Future Specialists of Food Profile]. Visnyk Lvivskoho universytetu, 29, 48–60 [in Ukrainian].

Литвин, А. (2013). Застосування категорії «педагогічна умова» в наукових дослідженнях. Педагогіка і психологія професійної освіти, 6, 35–50. / Lytvyn, A. (2013). Zastosuvannia katehorii «pedahohichna umova» v naukovykh doslidzhenniakh [Application of the Category «Pedagogical Condition» in Scientific Research]. Pedahohika i psykholohiia profesiinoi osvity, 6, 35–50 [in Ukrainian].

Галкина, О. В. (2009). Роль и место понятия «организационно-педагогические условия» в терминологическом аппарате педагогической науки. (Дис. канд. пед. наук). ГОУ ВПО «Поволжская государственная социально-гуманитарная академия». Самара. / Galkina, O. V. (2009). Rol' i mesto ponyatiya «organizacionno-pedagogicheskie usloviya» v terminologicheskom apparate pedagogicheskoj nauki [The Role and Place of the Concept «Organizational and Pedagogical Conditions» in the Terminological Apparatus of Pedagogical Science]. Candidate’s thesis. GOU VPO «Povolzhskaya gosudarstvennaya social'no-gumanitarnaya akademiya». Samara [in Russian].

Литвин, А. В. (2014). Методологічні засади поняття «педагогічні умови»: на допомогу здобувачам наукового ступеня. Львів: СПОЛОМ. / Lytvyn, A. V. (2014). Metodolohichni zasady poniattia «pedahohichni umovy»: na dopomohu zdobuvacham naukovoho stupenia [Methodological Basis of the Concept of «Pedagogical Conditions»: to Help Applicants for a Scientific Degree]. Lviv: SPOLOM [in Ukrainian].

Кобрій, В. (2015). Педагогічні умови практичної підготовки фахівців у вищих педагогічних навчальних закладах України. Людинознавчі студії. Педагогіка, 31, 156–165. / Kobrii, V. (2015). Pedahohichni umovy praktychnoi pidhotovky fakhivtsiv u vyshchykh pedahohichnykh navchalnykh zakladakh Ukrainy. Liudynoznavchi studii [Pedagogical Conditions of Practical Preparation of Specialists at Higher Pedagogical Educational Institutions of Ukraine]. Pedahohika, 31, 156–165 [in Ukrainian].

Мельник, О. Ф. (2017a). Формування професійної компетентності майбутніх техніків-технологів виробництва харчової продукції в процесі вивчення природничих дисциплін. (Дис. канд. пед. наук). Житомирський державний університет імені Івана Франка, Житомир. / Melnyk, O. F. (2017). Formuvannia profesiinoi kompetentnosti maibutnikh tekhnikiv-tekhnolohiv vyrobnytstva kharchovoi produktsii v protsesi vyvchennia pryrodnychykh dystsyplin [Formation of Professional Competence of the Future Technicians-Technologists of Food Production in the Process of Study of Natural Sciences]. Candidate’s thesis. Zhytomyrskyi derzhavnyi universytet imeni Ivana Franka, Zhytomyr. [in Ukrainian].

Мельник, О. Ф. (2017b). Міжпредметні зв’язки як засіб реалізації принципу фундаменталізації в процесі формування професійної компетентності техніків-технологів виробництва харчової продукції. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології, 8 (52), 153–164. / Melnyk, O. F. (2017). Mizhpredmetni zviazky yak zasib realizatsii pryntsypu fundamentalizatsii v protsesi formuvannia profesiinoi kompetentnosti tekhnikiv-tekhnolohiv vyrobnytstva kharchovoi produktsii [Intersubject Communications as a Means of Implementation of the Principle of Fundamentalization in the Process of Formation of Professional Competence of Technicians-Technologists of Food Production]. Pedahohichni nauky: teoriia, istoriia, innovatsiini tekhnolohii, 8 (52), 153–164 [in Ukrainian].

Дурманенко, О. (2012). Теоретичний аналіз поняття «педагогічні умови» в контексті моніторингу виховної роботи у вищому навчальному закладі. Молодь і ринок, 7 (90), 135–138. / Durmanenko, O. (2012). Teoretychnyi analiz poniattia «pedahohichni umovy» v konteksti monitorynhu vykhovnoi roboty u vyshchomu navchalnomu zakladi [Theoretical Analysis of the Concept of «Pedagogical Conditions» in the Context of Monitoring Educative Work at Higher Education Institution]. Molod i rynok, 7 (90), 135–138 [in Ukrainian].

Найн, А. Я. (1995). О методологическом аппарате диссертационных исследований. Педагогика, 5, 44–50. / Najn, A. Ya. (1995). O metodologicheskom apparate dissertacionnyx issledovanij [About the Methodological Apparatus of Dissertation Research]. Pedagogika, 5, 44–50 [in Russian].

Подласый, И. П. (1996). Педагогика. Москва: Гуманит. издат. центр «ВЛАДОС». / Podlasyj, I. P. (1996). Pedagogika [Pedagogics]. Moscow: Gumanit. izdat. centr «VLADOS» [in Russian].

Зміст практичної підготовки студентів в аграрних вищих навчальних закладах. (б.д.). Взято з http://www.startpedahohika.com/sotems-1046-2.html (дата звернення 14.03.2019). / Zmist praktychnoi pidhotovky studentiv v ahrarnykh vyshchykh navchalnykh zakladakh [The Content of Practical Preparation of Students at Agricultural Higher Educational Institutions]. (n.d.). Retrieved from http://www.startpedahohika.com/sotems-1046-2.html (last accessed 14.03.2019). [in Ukrainian].

Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України. № 93. (1993). Взято з https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0035-93 (дата звернення 14.03.2019). / Pro zatverdzhennia Polozhennia pro provedennia praktyky studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv Ukrainy [About the Approval of Regulations on Carrying out the Practice of Students of Higher Educational Institutions of Ukraine]. № 93. (1993). Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0035-93 (last accessed 14.03.2019) [in Ukrainian].

Ягупов, В. В., Свистун, В. І. (2009). Студент как субъект учебной деятельности. Нові технології навчання. (Вип. 58, ч. 1, с. 32–39). Київ–Вінниця. / Iahupov, V. V., Svystun, V. I. (2009). Student kak sub"ekt uchebnoj deyatel'nosti [Student as a Subject of Educational Activity]. Novi tekhnolohii navchannia. (Vol. 58, part 1, pp. 32–39). Kyiv–Vinnytsia [in Russian].

Лодатко, Е. А. (2010). Моделирование педагогических систем и процессов [монография]. Славянск: СГПУ. / Lodatko, E. A. (2010). Modelirovanie pedagogicheskix sistem i processov [Modeling of Pedagogical Systems and Processes]. [monograph]. Slavyansk: SGPU [in Russian].

Ягупов, В. В. (2013). Моделирование профессиональной компетентности выпускников профессиональных учебных заведений. Нові технології навчання. (Вип. 76, c. 144–152). Київ–Вінниця. / Yagupov, V. V. (2013). Modelirovanie professional'noj kompetentnosti vypusknikov professional'nyx uchebnyx zavedenij [Modeling of Professional Competence of Graduates of Professional Educational Institutions]. Novi tekhnolohii navchannia. (Vol. 76, pp. 144–152). Kyiv–Vinnytsia [in Russian].

Ягупов, В. В., Крышталь Н. А., Король В. Н. (2012). Профессиональная субъектность офицеров Министерства чрезвычайных ситуаций Украины. Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України ім. Б. Хмельницького, 64, 129–133. / Yagupov, V. V., Kryshtal' N. A., Korol' V. N. (2012). Professional'naya sub"ektnost' oficerov Ministerstva chrezvychajnyx situacij Ukrainy [Professional Subjectivity of Officers of the Ministry of Emergency Situations of Ukraine]. Zbirnyk naukovykh prats Natsionalnoi akademii Derzhavnoi prykordonnoi sluzhby Ukrainy im. B. Khmelnytskoho, 64, 129–133 [in Russian].

Published
2019-04-24
How to Cite
Tkach, L. (2019). Pedagogical Conditions of Practical Training of Future Technician-Technologist in the Specialty «Production of Bread, Confectionery, Pasta and Food Concentrates». Pedagogical Discourse, (26), 50-59. https://doi.org/10.31475/ped.dys.2019.26.08